Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، اینجا نه خبری از بوی الکل و اتانول است نه طعم تلخ و بوی نامطبوع دارو‌های شیمیایی، نه شربت‌های تهوع آور وجود دارد و نه قرص‌های سفیدِ پیچیده در بسته‌های پلاستیکی.

اینجا بوی ریحان، رازیانه، هِل، رزماری و دارچین است که چشم هر بیننده را سحر و حس بویایی اش را مست و مدهوش عطر خوش می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مزرعه پرورش گیاهان دارویی در گوشه ای از شهرستان باغملک وجود دارد که تا چشم کار می‌کند فقط سرسبزی است، برخلاف آنچه در کارخانه‌های تولید دارو‌های شیمیایی رویت می‌شود که فقط تکه‌هایی از آهن و فلز هستند. گرچه گیاهان دارویی از دیرباز که هنوز صنعت داروسازی غیر طبیعی پا به عرصه درمان نگذاشته بود، مورد توجه بود و بشریت به خواص برخی گیاهان در مداوای بیماران پی برد و از آنها استفاده می‌کرد.

در صورتی که گیاهان دارویی به ارزش افزوده تبدیل شوند، درآمدی سرشار را برای کشاورزان و جامعه به ارمغان می آورند. ایران دارای اقلیمی منحصر به فرد است، که هر نقطه از خاکش را می توان ناحیه ای زرخیز عنوان کرد. آب، باد، خاک و ژنوم گیاهان دارویی در کشور ما موجود و مساعد کاشت و برداشت گیاهان با خواص درمانی هستند اما گویا آنچه در این عرصه در حال رخ دادن است، حکایت از نبود استراتژی از سوی مسئولان دارد.

سالانه ده ها تن گیاه دارویی به صورت انبوه و در خلاء مسئولان کارآمد به کشور های همسایه صادر می شود، در حالی که می توان با احداث کارخانجات و فرآوری این دست گیاهان آنها را به درآمدی باور نکردنی تبدیل کرد. رزماری یکی از این گیاهان است، گیاه معطری که وقتی برگ آن را فشار دهید و بو کنید عطر خاصی دارد که به عنوان چاشنی غذایی نیز استفاده می شود.

صادرات رزماری به چه شکل است؟

رضا آقا پور یکی از مزرعه داران پرورش دهنده گیاهان دارویی در خوزستان که از کسب و کار خود راضی است و قصد توسعه آن را هم دارد، در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: زمانی که ما کار کاشت این دست گیاهان را آغاز کردیم، بسیاری احتمال موفقیت را اندک می‌پنداشتند. اما پس از مدتی توانستیم بازار‌های هدف خود را شناسایی و به سودی بهتر، نسبت به فروش سایر محصولات گیاهی دست یابیم.

او با اشاره به اینکه در آغاز کار، این مزرعه دار تنها کسی بود که کشت گیاه رزماری را در منطقه خود شروع کرد، افزود: پس از آن نیز چند تن از دوستانم به کاشت این محصول مشغول شدند و یک شرکت دارویی از اصفهان پیشنهاد کرد تا تولیدات خود را به آنان بفروشیم. رزماری را معمولا به ۲ صورت صادر می‌کنیم، به صورت سرشاخه طرح که بریده می‌شود و به وسیله ماشین یخچال دار به اصفهان می‌فرستیم تا در صنایع غذایی استفاده گردد.

آقاپور در خصوص یکی دیگر از روش‌های ارسال تولیدات گیاهی بیان کرد: محصولات ما به صورت خشک نیز به ۲ استان اصفهان و یزد ارسال می‌شود. روش خشک کردن به این شکل است که ابتدا سرشاخه‌ها را بریده و در سایه خشک می‌کنیم سپس برگ‌ها را از شاخه جدا کرده و به صورت بسته بندی‌های بزرگ فرستاده می‌شود.

کشت گیاهان دارویی؛ آب کمتر، سود بیشتر

این پرورش دهنده گیاهان دارویی، هدف خود از این اقدام را معرفی و استفاده از خاک این نقطه در شهرستان باغملک دانست و اظهار داشت: در منطقه ما کشت گندم و ذرت فراوان است، در حالی که کاشت گیاه دارویی، منفعت بیشتری دارد و حتی پر سود‌تر از درآمد حاصل از این ۲ محصول است. ضمن آنکه کشت غلات آب زیادی نیاز دارد و این ناحیه جزو مناطق خشک است.

آقاپور ادامه داد: در یک هکتار زمین که ذرت در آن کشت می‌شود، در فصل تابستان نیاز به ۳ تا ۴ ساعت آبیاری روزانه بارانی دارد، ولی رزماری در هفته یک بار آبیاری بارانی شده و رشد می‌کند. هزینه کم آب مسئله قابل توجهی است و اگر کاشت این گیاه افزایش یابد، با توجه به خشک بودن این منطقه بسیار مهم است.

او در خصوص مشکلات کاشت رزماری اظهار کرد: برداشت این گیاه دارویی زمانبر است و درآمد آن به صورت ثابت یک یا ۲ بار در سال حاصل می‌شود، به همین علت ممکن است برخی گمان کنند سود چندانی ندارد و به سراغ کسب درآمد از این راه نروند، اما باید مزایای فوق العاده و همچنین استفاده از آب کمتر و سود بیشتر حاصل از این کسب و کار نیز در نظر گرفته شود.

رزماری در باغات و مرکبات علف هرز را از بین می برد

رضا آقاپور بیان داشت: رزماری در عطاری‌ها به صورت برگ خشک، در داروخانه‌ها پماد رزماری و در فروشگاه‌ها برای شامپو مورد استفاده قرار می‌گرد و طریقه مصرف آن نیز به صورت چای، دمنوش، عصاره و روغن است. همچنین رزماری را اگر در غذا‌ها از جمله گوشت و مرغ بگذاریم، بسیار طعم دهنده خوشمزه ای است.

این پروروش دهنده گیاهان دارویی با بیان اینکه گیاه رزماری، درختچه‌ای است که ۱۰ تا ۱۲ سال ماندگاری دارد، گفت: برنامه‌های آینده افزایش یک هکتار به سطح زیر کشت است، زیرا می‌توان از همین گیاه، قلمه گرفته شود، اما چون شرایط آن سخت است به صورت نشا ریشه دار آن را کشت می‌کنیم و خصوصیتی که رزماری در باغات و مرکبات دارد باعث از بین رفتن علف هرز می‌شود. ضمن آنکه بسیاری از شهر‌ها که فضای سبز دارند، رزماری می‌کارند و شهرداری نیز از این راه درآمدزایی می‌کند.

کشت گیاهان دارویی در شهرستان شوش

علیرضا ملک زاده، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شوش در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: ۳۰ گیاه دارویی در این منطقه از خوزستان کشت می‌شوند. گیاهانی که در سنوات گذشته کشت شده، شامل رزماری، آلوئه ورا و چند گیاه دیگر بوده است. همچنین کنجد در سطح چند هزار هکتار کشت می‌شود.

او با اشاره به کشت آلوئه ورا گفت: این گیاه دارویی نسبتا بازدهی خوبی داشته و باعث اشتغالزایی نیز شده است. از ۴ سال گذشته تاکنون آلوئه ورا با توجه به آب و هوا و خاک مناسب در شوش و همچنین تسهیلات جهاد کشاورزی مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است. تقریبا ۹۶ درصد از گیاه آلوئه ورا را آب تشکیل می‌دهد و می‌توان از ژل آن که خاصیت گندزدایی و ضدعفونی دارد، استفاده کرد.

ملک زاده در خصوص دیگر گیاهان با قابلیت کشت در منطقه شوش استان خوزستان، بیان کرد: خار خسک و خارشتر از دیگر گیاهان دارویی بومی هستند که به صورت وحشی نیز در منطقه وجود دارند. همچنین امکان کشت شیرین بیان، بابونه، آویشن و به لیمو نیز وجود دارد.  گیاه کورک که علاوه بر دانه آن که برای تولید روغن استفاده می‌شود، برگ‌های آن به منظور رنگ سازی مورد بهره برداری قرار می‌گیرد.

درآمد باور نکردنی از گیاهان دارویی

بسیاری از گیاهان دارویی از جمله آویشن و لیمو در صنعت عطر سازی نیز کاربرد دارند. هم اکنون گیاهان دارویی کشور ما به صورت انبوه به خارج از مرز‌ها صادر شده و در آنجا طی فرآیند‌هایی به ارزش افزوده تبدیل می‌شوند. ایران در شرایط تحریم که برای فروش نفت در تنگنا و فشار حداکثری قرار دارد، می‌تواند به جای توسعه میدان‌های گازی و نفتی به استفاده و بهره وری از گیاهان دارویی بیندیشد که ارزش افزوده باور نکردنی برای کشور و کشاورزان به همراه خواهد داشت.

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/ن

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: گیاهان دارویی محصولات کشاورزی گیاهان دارویی گیاه دارویی آلوئه ورا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۴۳۰۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقشه راه بهره‌گیری از دانش هسته‏‌ای در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تدوین می‌شود

در بازدید دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش ‏بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی از سازمان انرژی اتمی ایران مقرر شد که نقشه راه عملیاتی بهره ‏برداری از دانش هسته‏‌ای در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تدوین شود.

به گزارش ایسنا، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌‏بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی ضمن بازدید از شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران در گفت‌و گو با معاون رییس سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل این شرکت در خصوص زمینه های استفاده از انرژی هسته ای در حوزه گیاهان دارویی از جمله رفع آلودگی های میکروبی، قارچی و کاهش مصرف سم بحث و تبادل نظر کرد.محمدرضا شمس اردکانی که به دعوت پژمان شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران در راس هیئتی در محل این سازمان حضور یافته بود، ضمن تشکر از این دعوت گفت: امروز علم و دانش در کشور متولی‌هایی دارد که هم‌‏افزایی این مجموعه‌ ها می‏‌تواند توسعه علمی کشور را رقم بزند. ستاد گیاهان دارویی معاونت علمی ریاست جمهوری، برنامه‌‏های خود را بر اساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی) در راستای آماده‌سازی سامانه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در طب سنتی، حفظ میراث مکتوب طب سنتی و تقویت اقتصاد گیاهان دارویی و طب سنتی و توجه به ارتقای تکنیک‏‌های موجود در این حوزه قرار داده است. استفاده از انرژی هسته‌ای به عنوان یکی از تکنیک‌‏های مطرح جهانی در رفع آلودگی‌های میکروبی، قارچی و  کاهش مصرف سم در تولید گیاهان دارویی نیز می‌تواند قابل توجه باشد.

دبیر ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی با اشاره به بازار جهانی گسترده گیاهان دارویی که به گفته وی در سال ۲۰۵۰ به  حدود پنج هزار میلیارد دلار خواهد رسید، اظهار کرد: میزان درآمدزایی بازار گیاهان دارویی در سال ۲۰۵۰ تقریبا سه برابر درآمد بازار نفت خواهد بود که برای داشتن سهمی از این بازار، باید هم‌‏افزایی سازمانی تقویت شود.

وی در ادامه آمادگی ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی ریاست جمهوری را برای همکاری متقابل اعلام و پیشنهاد کرد: در این راستا تفاهم‏نامه‌‏ای بین ستاد و شرکت، منعقد و در زمینه کاربرد پرتوها در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی نیز مانند آیین‌نامه عطاری‌‏ها و بارانداز گیاهان دارویی با همکاری انجمن‌‏های علمی مربوط، مستندسازی انجام شود.

دبیر فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی همچنین بر استفاده از ظرفیت فرهنگستان علوم در راستای فرهنگ‏‌سازی و فواید کاربرد پرتوها در ایجاد اعتماد عمومی تاکید کرد.

شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران نیز گفت: نقش پرتوها در کیفیت زندگی مردم باید بیش از پیش نمایان باشد زیرا محصولات کشاورزی، مواد غذایی، بهداشت و سلامت، محیط زیست و صنعت با حضور پرتوها کیفیت بهتری خواهند داشت. با ایجاد سامانه پرتودهی در ابتدا تنها استریل کردن وسایل و تجهیزات پزشکی انجام می‌شد اما با توسعه این سامانه‌‎ها و اهمیت کاربرد پرتوها در کشاورزی و سلامت، سند آمایش سرزمینی تدوین شد. در نتیجه این آمایش، ۱۲ منطقه دارای اولویت تولید محصولات کشاوزی از نظر نوع محصول، تناژ تولیدی و قابلیت پرتودهی، انتخاب شده و براساس آن سند راهبردی توسعه محصولات کشاورزی در جهت توسعه صنعت هسته‌‏ای تهیه شد.

وی ادامه داد: کاربرد فناوری هسته‌ای و پرتودهی مواد غذایی یکی از شیوه‌های نوین مؤثر در جهت ارتقای امنیت غذایی است که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، سازمان بهداشت جهانی، سازمان تجارت جهانی و ... از سالیان گذشته به دنبال استفاده از فناوری هسته‌ای به عنوان راه حلی مناسب و کارآمد برای کمک به امنیت غذایی و مبارزه با گرسنگی و سوء تغذیه، در سراسر جهان بوده و در این راستا همکاری‌های گسترده‌ای را آغاز کرده‌­اند.

شیرمردی با اشاره به این‌که استفاده از پرتوها در بخش کشاورزی از دهه ۵۰ میلادی آغاز شده است، اظهار کرد: با استناد به آمار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان بهداشت جهانی در دنیا بیش از ۶۰ نوع مواد غذایی برای اهداف مختلف شامل کنترل و مهار جوانه زدن، تاخیر در رسیدن، کاهش میکروارگانیسم‌ها، از بین بردن حشرات، غیرفعال کردن انگل‌ها، جلوگیری از فساد و افزایش زمان ماندگاری و ... پرتودهی می‌شود. در مورد گیاهان دارویی، پرتودهی بر روی ادویه‏ جات، دمنوش و داروهای گیاهی انجام شده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی برخی محصولات شرکت مانند هیدروژل پوشش‌‏دهنده زخم، پودربندآورنده خون (همواستات)، سوپرجاذب بهداشتی، سوپرجاذب کشاورزی (مؤثر در کشت دیم و مقابله با خشکسالی)، آفت‌‏زدای و خشک‏‌کن مایکروویو، هیدرومالچ، سامانه پرتودهی با اشعه ایکس (کاربری کشاورزی، بیولوژی و عقیم‌‏سازی حشرات)، سامانه پرتودهی خودحفاظ گاما و ... پرداخت.

شیرمردی افزود: یکی از مهم‏ترین محصولات شرکت، دستگاه اسانس‌‏گیر صنعتی است که مجهز به سنجه اپتیکی است و علاوه بر تولید اسانس، پایش کیفیت ذرات خروجی از دستگاه را برای افزایش خلوص انجام می‌دهد. اسانس گیاهان دارویی و معطر استخراج ‎شده با امواج مایکروویو به دلیل بهره‌‏گیری از این سنجه‌‏ها دارای خلوص بالا است.

معاون سازمان انرژی اتمی بر درخواست حمایت از ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی در معرفی محصولات و همراهی برای فرهنگ‏سازی سودمندی کاربرد پرتوها در موارد مذکور تاکید کرد.

به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، در پایان جلسه مقرر شد تا از طرف ستاد و شرکت، افرادی به عنوان رابط معرفی شوند تا طی جلسات مستمر، نقشه راه عملیاتی بهره ‏برداری از دانش هسته‏‌ای در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تدوین شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • توسعه وکشت گیاهان دارویی کم آبخواه در میانکوه
  • آغاز نخستین دوره برداشت جلبک‌های دارویی در چابهار
  • آیا طب سنتی ریشه در غریزه انسان و دیگر انسان‌تباران دارد؟
  • (عکس) یک اورانگوتان زخمی با گیاه دارویی خود را درمان کرد!
  • رشد ۳ برابری تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان صنعتی در همدان
  • نقشه راه بهره‌گیری از دانش هسته‏‌ای در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تدوین می‌شود
  • کشف رفتار جالب یک اورانگوتان در مواجهه با زخم
  • کرفس کوهی، دارویی نهفته در دل طبیعت؛ گنجی که به تاراج می‌رود
  • شرایط نگهداری گیاه زامیفولیا ، پوتوس ، گندمی ، سانسوریا و... | کدام گیاهان برای آپارتمان مقاوم هستند؟
  • افتتاح بزرگترین دهکده آموزشی و پژوهشی گیاهان دارویی گلستان